­ İZZETTİN BABAYİĞİT EVİ | Kültür Portalı

İzzettin Babayiğit Evi - Mardin

Adı İzzettin Babayiğit Evi
Envanter No .
Adres Medrese Mahallesi 253. Sokak No:24
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+1 katlıdır. Düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Hicri 1316 tarihli yapım kitabesi vardır.
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar Duvarlar sıvanmıştır. Yanına yapılan eklerle cephe görüntüsü bozulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Giriş, sokağa bakan cephede, yuvarlak kemerli bir kapıyla kare bir avluya ulaşılmaktadır. Avlunun doğusunda, batısında ve kuzeyinde mekanlar yer almaktadır. üst kata çıkışı sağlayan merdivenlerin altında biri büyük biri küçük iki kemer açıklığından arkadaki odaya ulaşılmaktadır. Birinci katta batı yönde bulunan yuvarlak kemerli haç tonozlu eyvandan dikdörtgen planlı aynalı tonoz örtülü mekana geçilmektedir. Bu bölümü dört pencere aydınlatmaktadır. İçeride bulunan nişlerin kenarlarındaki taş işçiliği ile duvar bitimindeki zikzak motifi ve sarkan üçgenlerin oluşturduğu friz tüm yapıyı dolanmaktadır. Zemin kesme taş döşelidir. Üst kattaki terasın kuzeyine ve doğusuna sonradan bir takım hacimler eklenmiştir.
Tescil Kararı .