­ AFYON EKMEĞİ | Kültür Portalı

Afyon Ekmeği - Afyonkarahisar

Ana Hamur için:
320 Gr Un, 2 Adet Orta Boy Patates, 2 Çay Kaşığı Tuz,
Bir Miktar Su

HAZIRLANIŞI:

Bir gece önceden maya diye adlandırılan ön hamur hazırlanır. Yaş maya şeker ve ılık su ile eritilir. Un, tuz ve eritilmiş yaş maya el dayanabilecek kadar sıcak su ilavesiyle hamur eli yapışmayacak bir hale gelene kader yoğrulur. Hamurun üzerine biraz un serpilip kalın bir bezle örtülür ve oda sıcaklığında ertesi güne kadar bekletilir. Ana hamuru hazırlamak için una haşlanmış ve rendelenmiş patates ve tuz eklenip el dayanabilecek kadar sıcak suyla karıştırılır. Bir gece önceden hazırlanmış olan maya (ön hamur) eklenip hamur özleşene kadar yoğrulur. Üzerine un serpilerek kalın bir bezle kapatılarak mayalanmaya bırakılır. Hamur yaklaşık iki katı büyüklüğe eriştiğinde mayalanan hamur alınıp el ile yuvarlak şekil verilir. Unlanmış bir tepsiye yerleştirilir. Yaklaşık 20-25 dk. son olgunlaşmaya bırakılır. Süre sonunda kabaran ekmek hamurunun tam merkezine parmak uçları yada bir bıçakla derince bastırılıp 220-240 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirilir.

Hamuruna haşlanmış patates ve ekşi maya ile konur. Dayanıklı olup hemen bayatlamaz, tazeliğini uzun süre muhafaza eder. Hamuru evlerde yoğrulup mahalle fırınlarında pişirilen Afyon Ekmeği daha sonra şehir merkezinin işlek cadde ve sokaklarında satılır.

Kaynak:Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 4041    Eklenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Şubat 2020 Çarşamba