­ AĞAÇ, DEMİR İŞLERİ YAPIMI VE ÖRGÜ İŞLERİ | Kültür Portalı

Ağaç, Demir İşleri Yapımı ve Örgü İşleri - Gümüşhane

AĞAÇ, DEMİR İŞLERİ YAPIMI ve ÖRGÜ İŞLERİ: Geleneksel ahşap yapım işleri ve demir işleri Kürtün’de yapılmaktadır. İlçenin ormanlarla kaplı olması nedeniyle, yöre insanının el sanatlarına yatkınlığı, ağaç işlemeciliğini gündeme getirmiştir. İlçede, ağaç işlemeciliğinin yanında demir işleri, örgü işleri ve sarı işlerde yapılmaktadır. Üretilen bu eşyalar turistik bölgelerde, yayla şenliklerinde ve yöre pazarlarında doğrudan tüketiciye sunulmaktadır. Demir işleri: Balta Nacak Girebi Karasapan demiri Kapı menteşesi Kapı anahtar Orak Nal Mıh vb. El Kantarı İbrik Çan (sarı işi) Zil (sarı işi) Ağaç işleri: Yayık Kova Külek Saksı takımı Çocuk beşiği Oklova Sofra ayağı Ağaç ması Çatal, kaşık Elbise askısı Sehpa Tencere ve demlik altlığı ‹simlik Örgü İşleri: Yün Çorap (koyun yünü) Kıl Çorap (keçi yünü) Heybe
Görüntülenme Sayısı : 7024    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2017 Perşembe