­ DERİ AYAKKABI | Kültür Portalı

Deri Ayakkabı - Denizli

Denizli’de dericilik Selçuklular Dönemi’nde başlayan Ahilik teşkilatının uğraşı alanlarından biridir. Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Yeşilyuva (Kasabası) Mahallesi’nde de derilerin işlendiği tabakhaneler 1200’lü yıllardan beri vardır. Tabakhanelerde işlenen deriler ayakkabı, çizme, çarık vb. yapımında kullanılıyordu. Bugün de Yeşilyuva’nın tamamına yakın nüfusu babadan oğla ve usta çırak ilişkisi içinde yüzyıllardır ayakkabı üretmekte ve ürettikleri ayakkabıları ülkemizin çeşitli yerlerinde pazarlamakta ve ihracat da yapmaktadırlar. Yeşilyuva’nın eski adı Kayser olduğundan Kayser ayakkabısı olarak da bilinir. Yeşilyuvada kadınlar da dantel yerine ayakkabının ön yüzünü (saya) işlerler Eskiden ayakkabının tamamını bir usta yaparken günümüzde ayakkabının belirli bölümlerini yapan uzmanlaşmış ustalar bulunmaktadır. Yeşilyuva’da her evin alt katı ayakkabı atölyesidir. Yakın tarihlerde Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi de kurulmuştur. Ayakkabı üretimi geleneksellikten modern üretim yöntemlerine geçmektedir. İsteğe bağlı özel sipariş ile üretim yapılabilmektedir. Yeşilyuvada yaklaşık 2000 kişi ayakkabı üretimi ile uğraşmaktadır. Yeşilyuva ayakkabısı deriden yapılır, sağlıklı ve dayanıklıdır. Yeşilyuva ayakkabılarını dükkanlardan, pazarlardan ve doğrudan atölyelerden satın almak mümkündür.

Görüntülenme Sayısı : 6327    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2017 Salı