­ KANDIRA BEZİ | Kültür Portalı

Kandıra Bezi - Kocaeli

Yörenin adıyla anılan kandıra bezi yaklaşık 30 yıl öncesine kadar köy evlerindeki tezgahlarda dokunarak üretilmekteydi. Karadeniz kıyılarının nemli iklimlerinde yetiştirilen keten bitkisinden üretilen bu bezlerden yapılmış olan giysiler çağlar boyunca bölgede bulunan diğer yerleşim yerlerinde kullanılan bir giyim malzemesi olmuştur. İç giyim eşyası olarak kullanılmış olan bu keten bezi vücudun nemde etkilenmesini önleme özelliğinden dolayı, bu bölgenin nemli havasına uygun bir giysi olduğu bilinmektedir. Eski Türk motiflerinin de işlendiği kandıra bezi (keten bezi) ile çay takımı, peçete, gömlek, gecelik, masa örtüsü, köşe yastığı, ceket, pantolon, döpiyes, yatak çarşafları eski Türk motifleri ile işlenerek yapılmaktadır.
Hediyelik Eşya

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 5034    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2017 Salı