­ SASON CEVİZİ | Kültür Portalı

Sason Cevizi - Batman

Ceviz ağaçlarının kapladığı dağlar ve vadiler Sason‘un geçmişten bu güne taşıdığı en büyük üretim değerlerinden biridir. Yapısı ve lezzeti ile evlerde önemli bir yer tutan Sason cevizi hem ilçe genelinde ve hem de dışarıda önemli bir yere sahiptir. Cevizin yeri onun ismini Sason’a verilmesinden de anlaşılmaktadır. Eski Sason “ Kâbilcevz” diye adlandırılmış ve böyle tanınmıştır. Halk arasında bu deyim halen kullanılmaktadır. Geçmiş yıllarda üretim faaliyetleri tam olarak takip edilememekteyken , günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte üretim daha bilinçli yapılıyor. Bu ürün kalitesini yükselterek daha verimli olmasını sağlıyor. İlçe genelinde eldeki verilere ortalama 10 ila 12.000 adet arasında ceviz ağacı olduğu bilinmekte ve bu ağaçlardan ortalama 150 – 200 ton arasında ceviz elde edilmektedir. Elde edilen cevizlerin % 10’u ilçe içinde geriye kalan kısmı da dışarıya gönderilmektedir. Tür olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip Sason cevizi kış aylarında ilçenin vazgeçilmez yemişidir. Hem yaş hem de kuru olarak oldukça dayanıklı olan cevizler için hasat mevsimi eylül ayında yapılır. Yüzyıllardır dağ köylerinin tek geçim kaynağı olan ceviz üretimi halen ilçe ekonomisi için önemli bir dinamiktir.