­ TEL KIRMA | Kültür Portalı

TEL KIRMA - Bartın

Ürünün Ayırt Edici Özellikleri: Bartın işinin (Telkırma) diğer nakışlardan en önemli farkı hiç iplik kullanılmadan sadece özel iğnesi ve telle çalışılmasıdır. İşlemi ilk yapıldığında telin rengi gümüş beyazıdır. Fakat bir süre sonra tel madensel özelliğinden dolayı oksitlenerek hafif sarımtırak bir renge döner ve bu renk yapılan işe doğal bir görünüm verir.

Telkırma tekniği incelendiğinde, kullanılan desenlerin büyük bir çoğunluğunun doğadan esinlenerek yapıldığı görülmektedir. Bitkiler ve bezemeler yoğunlukta olmak üzere geometrik, nesnel ve figüratif bezemeler de kullanılmaktadır.

Günümüzde Telkırma İşi'nin uygulanmasında eskiden kalmış Telkırma işi ürünler, müzeler, koleksiyonlar, kanava desenleri, goblen desenleri, dantel desenleri, hesap işi, vb. desenlerden faydalanılmakladır.

Telkırma İşi'nde kullanılan bezemeleri şu şekilde sıralamak mümkündür. Bitkisel bezemelerde; gül, lale, karanfil vb. çiçek motifleri, dallar ve S kıvrım dallar, asma yaprağı, gül yaprağı, vb. yaprak motifleri, nesnel bezemelerde; sinek, bal arısı, kelebek, örümcek, vb. hayvansal figürlü motifler, geometrik bezemelerde; baklava, üçgen dörtgen, yıldız vb. formlu motifler kullanılmaktadır.

Bartın' da ürünün ürünün ayırt edici özelliklerinden en önemlisi tel kım1a işlemi artı(+ )şeklinde tüm deseni kaplamakta, diğer yörelerde ise genellikle yardımcı işlem olarak hesap işi ve Türk işi nakışlarının yaııısıra tel sarma şeklinde uygulanmaktadır.

Ürünün Tanımı: Telkırma İşi,Türklere özgü orijinal ve güzel bir işleme sanatıdır. İşleme tekniğinde, kumaş, kasnak, lğne ve madeni tel kullanılır. İşleme yapılırken tel makas­ kullanılmadan kıvrılarak koparıldığından bu ismi almıştır. XVIII. yüzyıldan bu yana yapılmakta olan Telkırma İşi'nin diğer adı ise Bartın İşi'dir. İncelemelerde. Telkırıma İşi'nimn ilk kez Bartrn'da yapılıp geliştirilmesi ve bu yöreden yayılması nedeniyle bu işleme tekniğine yörenin adı verildiği anlaşılmaktadır. Geçmişte daha çok çarşaf, yatak örtüsü, yastık örtüsü. kırlent, karyola eteği, bohça, çeşitli boyda örtüler vb. ürünler üzerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Günümüzde ise bu tekniği; oda takımlarında, yatak takımlarında, yemek ve çay takımlarında. dış giyim ve giyim aksesuar ürünlerinde uygulamak mümkündür.

- Oda takımlarında; masa örtüleri, panolar, kırlentler, çeşitli büyüklükte örtüler, tuvalet takımı örtüleri, abajurlar, kutular vb. ürünler,

- Yatak takımlarında; yatak örtüsü, kırlent, bohça vb. ürünler,

- Yemek ve çay takımlarında; tepsi örtüleri, amerikan servisleri vb. ürünler.

- Dış giyimde; antezi elbiseler, bluz, pantolon vb. kıyafetler,
- Giyim aksesuarlarında; çanta, kemer, eşap, fular, şal, etol, şapka, mendil vb. ürünler

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Görüntülenme Sayısı : 13461    Eklenme Tarihi : 16 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi