­ TEZHİP VE HAT SANATI ÜRÜNLERİ | Kültür Portalı

Tezhip ve Hat Sanatı Ürünleri - Amasya

Ürünün Yöresel Adı: Tezhip ve Türk Süsleme Sanatı Ürün Türü: Tezhip ve Hat Üretim Yeri: Merkez - Amasya Üretimin Niteliği: Münferit Üretim - Belediye Kültür Evleri Uygulanan Teknik: Hat-Tezhip (Tarama Tekniği) Kullanılan Gereçler: Kağıt, Guaj Boya, Ezilmiş Altın, Jelatin, Arap Zamkı Kullanılan Araçlar: Fırça Ürünün Geçmişte Kullanım Alanı: Cami ve saray süslemeciliği Ürünün Günümüzde Kullanım Alanı: Dekoratif amaçlı tablo ve Cami süslemeciliği Tezhibin ana teması süslemedir. Deseni oluşturan motifler tamamen matematiksel bir düzen içinde çizilmiş geometrik şekiller üzerine yerleştirilir. Motifler daima simetrik olarak düzenlenir. Tezhip sanatında genellikle doğadan esinlenerek oluşturulan zengin motif örneklerinin kullanıldığı görülür ( Şengül, 1990). İşlendiği şekle göre halkar, tahrirli halkar, tahrirsiz halkar, renkli halkar, renksiz halkar ve şükufe gibi adları vardır. İşlendikleri yere göre de; secde gülü, hizip gülü, başlık, sure başı, durak ve tığ gibi isimler alırlar ( Akar ve Keskiner,1978; Şengül, 1990).

Görüntülenme Sayısı : 6613    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba