Dağ ve Doğa Yürüyüşü - Bursa
Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda Kış Turizminin ve kayak sporunun beşiği Uludağ on iki ay boyunca turizme açılmış ve bu amaçla 6 parkur belirlenmiş olup, parkurlar işaretlenmiş ve Uludağ kayak öğretmenleri rehberliğinde 1996 Haziran’ında turlara başlanmıştır.
Değişik zorluk derecelerinde olan 6 farklı parkurda, Uludağ'ın farklı yüzlerini görerek doğanın değişimini yaşayabiliriz. Oteller bölgesinden başlayan bu parkurlar şöyle sıralanmıştır :
Oteller Bölgesi-Cennetkaya Parkuru : Başlangıç noktası rakımı 1865 m. olan bu parkur üzerinde kuzey yamaçtan Gemlik Körfezi'nin, güney yamaçtan ise tüm dağ köylerinin manzarası eşliğinde, doyumsuz bir doğa yürüyüşü yapılmaktadır. Parkurun mesafesi 2000 m’dir.
Oteller Bölgesi-Sarıalan-Çobankaya Parkuru : Başlangıç ve bitiş noktası, rakımları 1850 m. ve 1750 m. yükseklikte son bulan bu parkurda, yol boyunca pırıl pırıl akan derelerle süslenmiş muhteşem bir orman ortamı bulunmaktadır. Parkurun mesafesi 5200 m’dir.
Oteller Bölgesi-Softaboğan Şelalesi Parkuru : Başlangıç noktası rakımı 1800 m. olan bu orman parkurunda Uludağ'ın dere, gölet ve taraçalar halinde aşağıya inen şelaleleri bulunmaktadır. Su sesleri ve eşsiz manzaraların rehberliğinde Bursa Ovası'nın muhteşem panoraması ile doğa yürüyüşü sonuçlanır. Parkurun mesafesi 6000 m’dir.
Oteller Bölgesi-Hanlar Bölgesi-Bağlı Köyü Parkımı : 1865 m. yükseklikten başlayan iniş parkurunda zirveden dağ köylerine inerken Anadolu insanının olağanüstü konukseverliğini görmek mümkün olmaktadır. Parkurun mesafesi 7500 m’dir.
Oteller Bölgesi-Zirve Tepesi Parkımı : 2487 m’lik zirveye tırmanırken Uludağ ve yöresinde doğa ve bitki örtüsünün olağanüstü görüntüleri ile bir yanda denizin bir yanda Apollon Gölleri’nin doyumsuz panoraması görülmektedir. Parkurun mesafesi 7615 m’dir.
Wolfram-Madenler Bölgesi-Göller Yöresi Parkuru : 2300 m’lik rakımda dağ manzaralarının eşliğinde sadece Uludağ'a has kelebek cinslerini, dağ çiçeklerini gözlemlemenin ayrıcalığı yaşanırken, buzul göllerinin (Kara Göl, Aynalı Göl, Kilimli Göl) muhteşem atmosferi hissedilmektedir. Parkurun mesafesi 9800 m’dir.
Bursa ilinde bulunan diğer doğa yürüyüşü parkurları
Cumalıkızık – Kanlı Gölet Şelalesi,
Cumalıkızık – Kilise Dere Şelalesi,
Aral Alabalık Tesisleri – Kürekli Dere Şelalesi,
Soğukpınar Kap Ketenlik Yaylası – Aras Şelalesi,
Bakacak Mevkii – Cumalıkızık,
Keles – Kocayayla – Kendir Yayla – Alacak Yayla,
Keles – Gölet – Kocayayla olarak
sayılabilir. (Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
Dağ ve Doğa Yürüyüşü, Bursa Valiliği arşivinden 2012 yılında alınmıştır.
Dağcılık ve Doğa Yürüyüşü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4224
Eklenme Tarihi :
23 Ocak 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
08 Temmuz 2014 Salı