­ BOZTEKKE KÖYÜ ŞEYH KERAMETTİN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Boztekke Köyü Şeyh Keramettin Türbesi - Giresun

Giresun merkezde Boztekke Köyü mezarlığının doğusunda yer alan türbe Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce 23.07.1990 tarih ve 788 sayılı karar ile tescillenmiştir. Horasan’dan geldiğine inanılan Şeyh Keramettin adlı bir hocanın türbesi olup, değişik zamanlarda yapılmış cami, kuyu, aş evi ve değirmenden meydana gelen bir vakfiyedir. Türbe, muhtemelen Şeyh Keramettin’in ölümünden sonra yöre halkı tarafından yaptırılmıştır. Kitabesi yoktur ancak giriş kapısının üzerinde, sağda bir şeceresi yer almaktadır. Kare planlı, düzgün kesme taşlarla inşa edilen türbe, sonradan içten ve dıştan sıvanıp boyanmıştır. Taban ve tavanı tamamen ahşaptır. Türbeye doğudan dikdörtgen formlu, basık kemerli bir kapı ile girilir. İç mekan oldukça sade düzenlenmiştir. Yapının içerisinde ters L şeklinde yükseltilen alanda dört adet sembolik taş sanduka bulunmaktadır. Bunlardan girişe yakın ikinci sandukanın Evliya Şeyh Kerametine ait olduğu belirtilmektedir. Diğerlerinin ise müritleri olduğu sanılmaktadır. Ancak eskiden bu sandukalardan ikisinin üzerinde sarık bulunduğu köy halkı tarafından ifade edilmiştir. Türbe, yaklaşık 15 yıl önce tamamen yıkılarak betonarme olarak tekrar inşa edilmiştir. Türbenin haziresinde 1765 yılında vefat eden Cinoğlu Süleyman Ağa ve yine aynı yıl vefat eden oğlu Mehmet Ağa’nın mezarları vardır. Caminin haziresinde  ise 1885 yılında vefat eden Hacı Süleyman Ağa’nın mezarı vardır.

Boztekke Köyü Şeyh Keramettin Türbesine Nasıl Gidilir?

Merkez Boztekke Köyünde olup, araçla ulaşımı kolaydır.

Boztekke Köyü Şeyh Keramettin Türbesi ve ilimizde bulunan diğer Türbeleri ziyaretiniz için Giresun'da konaklayabileceğiniz Bakanlık Belgeli Tesisler'e ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kaynak: Giresun il Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Boztekke Köyü Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7300    Eklenme Tarihi : 22 Mart 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Mayıs 2020 Salı