­ MİLLET BAHÇESİ | Kültür Portalı

Millet Bahçesi - Giresun

Sultan Selim Mahallesi Eşref Dizdar Caddesi’nde bulunan Millet Bahçesi Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce 14.02.1986 tarih ve 1917 sayılı karar ile tescillenmiştir. Millet Bahçesi olarak anılan parkın yontma taştan yapılmış kemerli bir kapısı vardır. Kemerin üst ve iki yan taraflarında bulunan üç kitabeden, parkın “Memleket Bahçesi“ namı altında ve 1900 (h.1318) yılında zamanın kaymakamı Münir Ziya ve Belediye Başkanı Kaptan Yorgi Paşa tarafından eski valilerden Kadri Bey ve Sırrı Paşa’nın anısına yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

İçinde anıt ağaçlar ve çeşitli peyzaj bitkileri yer alır. Dikdörtgen şekilli bahçenin kuzeyinde teraslı bir balkon ve çay salonu bulunmaktadır. Bahçenin bu cephesini kale surlarının kalıntıları oluşturur. Bahçenin anıtsal kapısı ve iki yanındaki çeşmeleri kesme andezit taşı ile inşa edilmiştir. Düşey dikdörtgen biçimli ve yuvarlak kemerli olan girişin kapı kanatları metaldendir. Kaide yüzeylerinde baklava dilimi motifi görülür. Yuvarlak kemerin yüzeyi profilli olup, akant yaprağı motifli kemer kilit taşı dışa taşırılarak vurgulanmıştır. Kemer köşeleri akant motifi ile doldurulmuştur. Mermer üzerine yazılı olan üç satırlık kitabe, rik’a yazı ile yazılmıştır. Kapının iki yanında yer alan kitabelerine göre doğudaki çeşme eski valilerden Kadri Bey adına; batıdaki çeşme ise yine eski valilerden Sırrı Paşa adına inşa edilmiştir. Çeşmeler üstte yüzeyinde akant yaprağı motifi yer alan bir tepelikle tamamlanır.

Giresun Millet Bahçesi ziyaretiniz için Giresun'da konaklayabileceğiniz Bakanlık Belgeli Tesisler'e ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kaynak: Giresun il Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Gİresun Gezilecek Yerler

Park
Doğa-Kültür Turizmi
Şehir merkezinde olup, hem araç hem de yaya ulaşımı kolaydır.
Sultan Selim Mah. Eşref Dizdar Caddesi Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11631    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2021 Perşembe