­ ŞEBİNKARAHİSAR ATATÜRK EVİ VE MÜZESİ | Kültür Portalı

Şebinkarahisar Atatürk Evi Ve Müzesi - Giresun

12 Eylül 1924 tarihinde Atatürk'ün Şebinkarahisar'a gelişinde kaldığı ev olarak kullanılan Atatürk Evi ve Müzesi, ilçenin tam merkezinde ahşaptan yapılmış iki katlı sade bir binadır. Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonunda veya 20. yüzyılın hemen başında yapıldığı tahmin edilmektedir. 1932 senesinde evin içerisinde yapılan çeşitli çalışmalar sonucu ev o tarihlerdeki aslına uygun şekilde düzenlenmiştir. 11 Ekim 1982 tarihinde Atatürk’ün Şebinkarahisar’a gelişinin 58. yıldönümünde “Atatürk Evi ve Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır.

Binanın bulunduğu kısım ve bahçesi yoldan yüksekçe bir platform üzerinde yer almaktadır. Birinci kata giriş doğudan, zeminden genişçe bir ahşap kapıyla sağlanmıştır. Faal olarak kullanılmayan bu kattan ahşap dönerli bir merdivenle ikinci kata çıkılmaktadır. Ancak ikinci kata çıkış asıl anıtsal olarak kuzeyden ayrı bir girişle sağlanmıştır. Önü çıkmalı üçgen alınlıklı, ahşap sütunların taşıdığı, 10 adet taş basamaklı merdivenlerin bulunduğu ana giriş kısmı mevcuttur ki buradan da iki kanatlı ahşap bir kapıyla direk ikinci kata girilmektedir. Asıl müze olarak kullanılan kat burası ve hemen üzerinde yarım kat halindeki ön cepheden görünmeyen çatı katıdır. Bu çatı katına da ikinci kattan dönerli ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır. Atatürk Evi ve Müzesi'nde, Atatürk'ün kaldığı esnada kullandığı bazı eşyalar ve yöresel etnoğrafik bazı eserler sergilenmektedir.

Atatürk Evi ve Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Giresun, Şebinkarahisar İlçesi Bülbül Mahallesi'nde bulunan Atatürk Evi ve Müzesi'ne, ulaşım sorunu bulunmamaktadır. ilimize olan uzaklığı 140 km. dir.

Kaynak: Giresun İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Atatürk Evi ve Müzesi ve ilde bulunan diğer müzeleri  ziyaretinizde Giresun'da konaklayabileceğiniz bakanlık belgeli tesislere ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kültür Turizmi
Giresun, Şebinkarahisar İlçesi Bülbül Mahallesi'nde bulunan Atatürk Evi ve Müzesi'ne, ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Giresun'a olan uzaklığı 140 kilometredir.
Bülbül mahallesi - Şebinkarahisar Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7885    Eklenme Tarihi : 27 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2022 Pazartesi