­ ŞEYH KERAMETTİN CAMİİ | Kültür Portalı

Şeyh Keramettin Camii - Giresun

Şeyh Kerameddin Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 14.02.1986 Tarih ve 1917 sayılı kararıyla korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenip koruma altına alınmıştır. Kesme taştan dik dörtgen bir mekân üzerine inşa edilmiştir. Yapının orijinalinde biri doğuda, diğeri kuzeyde iki kapı vardır. Caminin iç mekânında ve dış cephesinde sadelik hâkimdir. Buna rağmen dış yüzeyde Barok özellikler dikkat çekmektedir.  Ana yapıya sonradan ilave edildiği anlaşılan tek şerefeli kesme taş olan minareye giriş dışarıdan sağlanmaktadır.

Taş mihrap ana yapıyla birlikte orijinaldir. Cami içindeki çift katlı ahşap mahfil ve mahfil sütunları dikkat çekmektedir. Eserin ilk olarak 1600’lü yıllarda Şeyh Kerameddin tarafından ahşap ve taş olarak yapıldığı kabul edilmektedir. Kitabesi kayıp olduğu için yapım aşamaları bilinmemektedir. Yörenin önemli tarihi şahsiyetlerinden olan Şeyh Kerameddin’in, Seyyid Mehmet Paşa tarafından şehre getirildiği, buradaki medrese ve zaviyelerde dersler verdiği, 1642 yılından önceki bir tarihte de vefat ettiği tahmin edilmektedir. Cami bugünkü şeklini 20. yüzyılın başlarında İzzet Kaptan’ın yaptırdığı değişiklikler ile kazanmıştır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde olup, hem araç hem de yaya ulaşımı kolaydır.
Gazi Caddesi Şeyh Keramettin Mahallesi Giresun Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8087    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2022 Salı