­ GÜMÜŞHANE YÖRESEL ERKEK GİYİMİ | Kültür Portalı

Gümüşhane Yöresel Erkek Giyimi - Gümüşhane

Giyim Kuşam

Coğrafi konumdan kaynaklanan ve çeşitli alanlarda görülen geçiş özelliği Gümüşhane'de halk kıyafetlerinde de kendini göstermiştir. Halk kıyafetlerinde giyim ve kuşam şekli bölgede hüküm süren iklim ve yağış şekillerine göre şekil ve biçim alır. Buda bereberinde iki farklı giyim ve kuşam tarzıyla karşımıza çıkar Ayrıca kıyafetlerde dini inanışlarında etkisi oldukça önemlidir.

Kelkit ve bağlı köylerinde erkek kıyafetlerinde; gömlek, iç gömlek, entari, iç don, zıpka (zıvga, zıfka) gibi isimler alan şalvar, kuşak, silahlık, ayağa yün çorap ve çapula giyilirken Torul ve Kürtün ilçelerinde giyim ve kuşamda daha çok Karadeniz Bölgesi etkisi görülmektedir.

Kaynak: İsmail ŞAHİNBAŞ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi Gümüşhane Gezi Rehberi Baskı / Seçil Ofset

Görüntülenme Sayısı : 3660    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba