­ GÜMÜŞHANE GÜVEÇ YAPIMI | Kültür Portalı

Gümüşhane Güveç Yapımı - Gümüşhane

El Sanatları

Güveç, Merkez İlçe Dölek Köyü'nde üretilmektedir. Güveç, kısaca topraktan yapılan pişmiş kapları ifade etmektedir. Ancak her sanatta olduğu gibi güveç yapma sanatının da incelikleri vardır. Öncelikle güveç yapılacak toprağın uygun nitelikte olması gereklidir. Her toprak çeşidinden güveç olmamaktadır. Kıraç tarlaların toprağı güveç yapmaya en uygun yapıya sahiptir. Kıraç tarlalardan alınan toprakların taşları ayıklanıp, daha sonra su katılarak çiğnenir. Kıvamına gelen çamurdan tamamen ilkel yöntemlerle güveç yapımına geçilir.

Çamur, ‘gurufa’ denilen tahtanın üzerinde elde işlenerek şekil vererek yapılmaktadır. Gümüş-hane'de hem bir yemek çeşidi hem de bu yemeğin pişirildiği kaba adını veren güveç, halk arasında ‘gudu(Güveç) olarak bilinir. Güveç, Gümüşhane'nin önemli bir kültür öğesidir. Genel olarak güveç ad altında güvecin su testisi, küp, kırıs, gudu, kıylı ve çanak çeşitleri vardır.

Anadolu'da genellikle bayanlarn dokuma işlerinde daha becerikli olduğu, bunun dışındaki ağaç, taş ve toprak işlemeciliğinde ise erkeklerin ustalığının ön plana çıktığı görülmektedir. İlginçtir ki Dölek Köyü’nde bu işi ustaca yapan bayanlardır, bu sanat anadan kıza devam etmektedir.

Kaynak: İsmail Şahinbaş Gümüşhane Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gümüşhane Gezi Rehberi 4.Baskı Ocak 2012 Baskı/Seçil Ofset

Görüntülenme Sayısı : 2286    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2020 Çarşamba