­ GÜMÜŞHANE YÖRESEL KADIN KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Gümüşhane Yöresel Kadın Kıyafetleri - Gümüşhane

Giyim Kuşam

Coğrafi konumdan kaynaklanan ve çeşitli alanlarda görülen geçiş özelliği Gümüşhane'de halk kıyafetlerinde de kendini göstermiştir. Halk kıyafetlerinde giyim ve kuşam şekli bölgede hüküm süren iklim ve yağış şekillerine göre şekil ve biçim alır. Buda beraberinde iki farklı giyim ve kuşam tarzıyla karşımıza çıkar Ayrıca kıyafetlerde dini inanışlarında etkisi oldukça önemlidir.

Gümüşhane’nin kuzey ve kuzeybatı kesimindeki ilçe ve köylerde giyilen kadın kıyafetlerinde; atlet, gecelik entari (fistan), don, yallik, kalçaklı içlik, tütünlük, şal, bele peştamal, şal (kuşak), ayağa yün çorap, kara lastik giyilir. Başa ise çember sarılırken, güney kesimindeki yerleşimlerde kadın kıyafetlerinde bindallı, cepken,ceket, iç gömlek, içlik entari, üç etek, göğüslük, yelek, sarka, şalvar, don,(tuman), şal kuşak, şal peştemal,tepelik veya fes, ayağa yün çorap veya kabaralı kundura giyilir.

Kaynak: İsmail ŞAHİNBAŞ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi Gümüşhane Gezi Rehberi Baskı / Seçil Ofset

Görüntülenme Sayısı : 8553    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Ekim 2020 Pazartesi