­ AYA YORGİ KİLİSESİ / İSHOTYA KİLİSESİ | Kültür Portalı

Aya Yorgi Kilisesi / İshotya Kilisesi - Isparta

Doğancı Mahallesi’nde yer alan Aya Yorgi  ya da diğer adıyla Ishotya kilisesinin yapım tarihi 1857-1860 yıllarıdır. Bununla ilgili giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bugün Isparta Müzesi'nde bulunmaktadır. Doğu-batı yönünde uzanan yapı dikdörtgen planlı üç nefli, apsisli ve nartekslidir. Dış duvarlar yerel taş kövke ile yapılmıştır. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk vardır. Yapının çatısı kövkeden çapraz tonozla örtülüdür. Neflerin yükseltisi çatıda izlenir. Narteks iki kısımdır. Narteks önündeki çan kulesinin çanı bugün Isparta Müzesi'nde yer alır. Çanın yapım tarihi 1903 yılıdır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı dikdörtgen ve yuvarlaktırlar. Apsis doğu yönünde olup, tabandan 60 cm yüksekliktedir. Apsis tabanı çay taşlarıyla döşenmiştir. Apsis dışta beş kenarlıdır. Sütunlar ve yan duvarlar alçı ile sıvanmış olup resimlerle süslenmiştir.

Isparta Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç Turizmi
Doğancı Mahallesi ISPARTA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8151    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2022 Çarşamba