­ KEYHÜSREV KERVANSARAYI / EĞİRDİR HANI | Kültür Portalı

Keyhüsrev Kervansarayı / Eğirdir Hanı - Isparta

Yeni Mahalle'de bulunan Eğirdir Hanı, klasik Selçuklu hanları özelliğini taşımaktadır. İlçe merkezinin 3 kilometre güneyinde, göl kıyısında yer alan yapı, Anadolu Selçuklu kervansaraylarının en büyüklerindendir. Konya-Antalya kervan yolu üzerindeki yapı, avlu ve kapalı mekan olmak üzere iki bölümlüdür. Her iki bölüm de yıkılmıştır. Avlunun doğu duvarı ortadan kalkmış, günümüze kalabilen diğer beden duvarlarının kaplamaları sökülmüş, bu nedenle duvarlar bir hayli incelmiştir. Açıkta kalan moloz taş örgünün içine sızan sular duvarların daha fazla yıpranmasına sebep olmaktadır.

Eğirdir Hanı, 1237 yılında II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. 1237 yılında yaptırılan han 64 yıl gibi kısa bir süre sonra bir yangınla işlevini yitirmiştir. Hanın tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1993 yılında kervansarayda yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan geometrik süslü taş parçası Dündarbey Medresesi’nin portalindeki sol mihrabiyenin çerçeve bordüründeki kırık yere tam oturmuş ve kompozisyon tamamlanmıştır. Dündarbey Medresesi’nin, 1301 yılında inşası sırasında portalin handan sökülerek taşındığı ve dolayısıyla hanın inşa tarihinin portalde belirtildiği üzere 1237 olduğu kesinlik kazanmıştır.

Isparta Gezilecek Yerler

Han
Yeni Mahalle Eğirdir / ISPARTA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10235    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Haziran 2021 Cuma