­ ESMA SULTAN HAMAMI | Kültür Portalı

Esma Sultan Hamamı - Isparta

Yapı, bazı yayınlarda "Dündar Bey Hamamı" (Uzunçarşılı 1929: 230-31; Konyalı 1947: (2086), bazılarında "Aşağı Hamam" (Yiğitbaşı 1972: 47- 48) adlarıyla tanıtılmaktadır. Halk arasında yapı, Çarşı Mahallesi'nde yer aldığı için "Çarşı Hamamı" olarak da adlandırılmaktadır.

Kitabesi ve vakfiyesi bulunmayan yapı, yayınlarda verilen inşa kitabesine göre 707 h/ 1307- 08 M. yılında Dündar Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamamın banisi Dündar Bey Isparta ve Antalya çevresinde etkin olan Hamidoğulları Beyliği'nin kurucularındandır. Vakıf Kayıtlar Arşivinde yapılan araştırma sonucunda, Isparta İli, Eğirdir İlçesi'nde "Esma Sultan Hamamı (Dündar Bey)" ile ilgili olarak herhangi bir kayda rastlanılmadığı belirtilmiştir.   Ancak, Eğirdir Belediyesi'nin talebi üzerine düzenlenen, Kültür ve Tescil Daire Başkanlığı'nca 2014 tarihinde gönderilen yazı ekinde, söz konusu hamamla ilgili olarak düzenlenen 1320 H. (1920 M.) tarihli ilamda "Hızır Bey'in Eğirdir Kasabası'nda bir adet vakıf hamamının olduğu tespit edilmiştir.

Dündar Bey (Esma Sultan) Hamamı, 2013 yılında başlanan ve 2014 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun bir hale getirilerek halen aktif bir şekilde hamam olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça: ŞAMAN DOĞAN, N, Isparta'da Selçuklu ve Beylikler Dönemi Mimarisi, Isparta, 2008. Eğirdir Belediye Başkanlığı

Hamam
Kültür Turizmi
Eğirdir İlçe merkezi, Çarşı mahallesinde yer alan yapıya her tür vasıta ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Çarşı Mahallesi, Eğirdir/ ISPARTA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2259    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2022 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2022 Perşembe