­ YALVAÇ MÜZESİ | Kültür Portalı

Yalvaç Müzesi - Isparta

Yaklaşık 150 yıl boyunca arkeolojik araştırmaların ilgi odağı haline gelen Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde süren araştırmalar, daha 1900’lü yıllarda Yalvaç’ta bir müze kurulması gereğini ortaya çıkarmıştır. Amerikalıların sürdürdüğü kazılar sırasında ortaya çıkan eserler kazı sezonu bitiminde Yalvaç’taki lise binasına taşınmış daha sonra 1947 yılında kazılar bitmiş olmasına rağmen Yalvaç ve civar köylerden gelmeye devam eden eserler için bir depo yapılmıştır. Bir süre Yalvaç Kütüphanesi’nde sergilenen eserlerin ortaya çıkardığı müze ihtiyacı Yalvaç’ta teşhire uygun bir bina yapılmasıyla sonuçlanmış ve 1963 yılında inşasına başlanan bina 1966 yılından beri hizmete sunulmuştur.

1980 yılından itibaren müze müdürlüğü adına Pisidia Antiocheiası’nda yapılan kazılar sonucu elde edilen çok sayıdaki eserler ile satın alma veya muhtelif yollarla müzeye kazandırılan binlerce eserin depolanması, sergilenmesi mevcut depolar ile teşhir vitrinlerinin yeterli olmaması sebebiyle büyük güçlük yaratmıştır. Öte yandan son yıllarda artan yerli-yabancı ziyaretçi sayısı da yeni bir teşhir tanzimin yapılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Böyle bir gereksinim üzerine yeni düzenleme çalışmalarına 1998 yılında başlanmış, 2 yıl içerisinde başta depolar olmak üzere kapalı salonlardaki tüm vitrinler günün şartlarına uygun biçimde değiştirilmiş, yeni baştan ele alınmıştır.

Çağdaş müzecilik anlayışı ile tümüyle yenilenen teşhir ve tanzimi tamamlanan müze 16 Temmuz 2000 yılında hizmete açılmıştır. Bugün Göller Bölgesi'nde gerek eser zenginliği gerekse ziyaretçi açısından en eski büyük müze olma özelliğini korumaktadır.

Yalvaç Müzesi'nde dört adet kapalı teşhir salonu bulunmaktadır. Bunlar Prehistoria Salonu, Klasik Eserler Salonu, Etnografya Salonu ve St. Paul Salonu'dur. Kapalı teşhir dışında bahçe teşhirinde de birçok eser bulunmaktadır. Bahçe teşhirinde yer alan eserlerin birçoğu Antiokheia Antik Kenti'nden getirilen mimari parçalardır. Tiyatro binasına ait birçok parça burada yer almaktadır.  Bunların dışında; sütun başlıkları, sütunlar, altarlar, lahitler, mezar stelleri ile birçok farklı yapılara ait mimari parçada bahçede teşhir edilmektedir.

Kaynak: Isparta İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Isparta Gezilecek Yerler

Yalvaç İlçesinde bulunan Müzeye her tür araçla ulaşım sağlanabilmektedir.
Görgüorta Mahallesi, 32415 Yalvaç/Isparta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8632    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Ekim 2021 Cuma