­ ISPARTA HALK OYUNLARI GİYİMLERİ - MAHALLİ KADIN KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Isparta Halk Oyunları Giyimleri - Mahalli Kadın Kıyafetleri - Isparta

Giyim Kuşam

Köylerde genellikle basmadan veya iplikten yapılmış bir şalvar, etek, sıkma (mintan) ve kutmi’den oluşan bir kıyafet giyilir. Başta fes, tepelikli olarak kullanılır. Fes üzerine yörelere göre değişiklik gösteren beyaz, oyalı kulak kenarından tutturulmuş sarı iri pullu yazmalar bağlanır. Fesin üst kısmında bazı yörelerde "alınlık" denilen bir sarı altın, bazı yörelerde "vurgun" denilen gerdanlık biçiminde takılar takılır. Alınlık ya da vurgunun olmadığı hallerde fes üzerine altın veya gümüş paralar takılır. Üstte ipek çitariden üzeri sim sırma işlemeli, yandan yırtmaçlı üçetek giyilir. Üçeteğin içinde genellikle al kumaştan yapılmış, boyuna kadar kapalı mintan şeklinde yapılmış "sıkma" denilen bir gömlek giyilir. Üçetek üzerine kollu bol ve üzeri kumaşla sıkılan, "kutmi" denilen kumaştan yapılmış üzeri sırmalı bele kadar inmeyen kebi "kısa yelek" giyilir.

Üçetek altına bol, ayak bileklerini açık bırakan al rengin hakim olduğu, uçkurlu şalvar giyilir. Bele bazen tek taraflı üçgen sallama yapılacak şal kuşak bağlanır. Bazen de gümüş kemer takılır. Ayakta işlemeli, yün çorap ve dolamalı (terlik biçimi) çarık bulunur. Zaman zaman da çarığın yerini yemeni alır. Boyunlarda altın, kollarda bilezikler ve üç eteğin önünde işlik bulunur. Özel günlerde ise, bu giysilerin ipekli ya da kadife kumaştan dikinleri ile üstü sırmalı ya da ipek işlemeli konçlu ayakkabılar giyilir. Genellikle, kırsal kesimdeki kadın giyiminde daha az değişim olmuştur. Haliyle bu değişimde parasal gücün büyük etkisi vardır. Şalvarı andıran geniş ve paçalı sıkmaçlı don, çit ya da basmadan entari, kara üstüne ak yazma, mintan (köynek), yün çorap ve kara lastik günümüzde de görülebilen kadın giyimlerindendir.

Kaynak: http://www.ispartakulturturizm. gov.tr/TR,71005/halk-oyunlari-ve-giysileri.html adresinden, 08.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 4618    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2020 Salı