­ SAMAH | Kültür Portalı

Samah - Isparta

Halk Oyunları

Yalnız erkeklerin ya da yalnız kadınların oynadığı oyunlardır. Kadınlar düğünlerde kına gecelerinde ya da salı ve çarşamba günleri toplanarak samah oynarlar. Samahın açık olanları olduğu gibi gizli olanları da vardır. Erkekler, açık havada ve meydanda meşaleler dikerek samah oynar. Kadın erkek birlikte oynanan samahlar da vardır. Büyük bir odada toplanılır. Kadınlar bir yana erkekler bir yana oturur. Saz samah havasına başlayınca, kadınlardan biri kalkar ve erkeklerden birine giderek "niyaz" eder (öne doğru eğilerek selam verir). Bu küçüğün büyüğe karşı saygısını belirtir. Erkek de ayağa kalkar birlikte oynamaya başlarlar. Devinimler ince, ağır ve duyguludur. Samahlar ağır ve yürük olmak üzere iki bölümdür. İlk bölüme ağırlama, ikincisine yürütme, yeldirme denir. Yürütmeye geçince yeniden niyazlaşılır. Samah biterken de oyuncular niyazlaşıp yerlerine otururlar.