­ CUMHURİYET İLKOKULU | Kültür Portalı

Cumhuriyet İlkokulu - Isparta

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Eğitim Bakanlığı
Yapım Tarihi 19. yy. sonları
Kitabe Bulunmuyor
Vakfiye Bulunmuyor
Genel Tanım Köfke taştan yapılmıştır. İki katlıdır. Kırma çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Güney ve kuzeyde olmak üzere iki giriş kapısı bulunur. Asıl girişi kuzeyde bulunan kapıdan yapılmaktadır. Alt kattaki pencereler yuvarlak kemerli, üst kattaki pencereler sivri kemerlidir. Cephelerinde çok sayıda büyük pencerelerinin yer alması döneminin özelliklerindendir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İlkokul olarak kullanılan yapının alt katı kesme taş, üst katı bağdadi tekniğinde yapılmıştır. Üstü Marsilya kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Köşelerde simetrik çıkmalar bulunan binada, alt katta yuvarlak kemerli, üst katta sivri kemerli pencereler bulunmaktadır. Binanın alt katı köfke taş ile harç kullanılarak yapılmıştır. Doğu ve batı yönlerdeki çıkmalarda altta ve üstte üçer pencere yer alır. Orta kısımda, altta ve üste beşer pencere bulunur. Ortadaki kapı ise simetrik olan ikişer pencerenin arasında yer alır. Binanın girişleri dört basamaklı merdivenle yapılmaktadır. Girişinde birbirine paralel ahşap ikişer merdiven ikinci kata çıkmaktadır. Her katta simetrik olarak üçer oda bulunur. Bir katta toplam altı oda vardır. Kapısı çift kanatlıdır. Binanın güney cephesi kuzey cephesinin aynıdır. Giriş kapısının etrafında yer alan taş örgü yüksek tutulduğundan, taç kapısı biçiminde bir görünüm arz etmektedir. Bina sağlam durumda olup, halen okul olarak kullanılmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı, Antalya K.T.V.K.B.K. 26.07.1984 344 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita