­ ESMA SULTAN HAMAMI | Kültür Portalı

ESMA SULTAN HAMAMI - Isparta

Adı ESMA SULTAN HAMAMI
Mah. Köy - Mevkii Çarşı Mahallesi/ Merkez- EĞİRDİR
Adres Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Eğirdir İlçe Merkezinde bulunan ve kullanımı devam eden hamamın mülkiyeti Belediye'ye aittir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı hamamın doğu ve batı cephelerinde sonradan eklenmiş dükkanlar bulunmakta, güney duvarında ise çok yakın devam eden yapılar sebebiyle cephe algılanamamaktadır. Duvarlar moloz taş örtülü olup, üst örtü betonla kaplanmıştır. Hamam güney doğuda bulunan girişten merdivenle inilmektedir ve girişi beşik tonoz örtülü bir koridor şeklindedir. Bu bölümden sonra üçgenlerle geçilmiş kubbeyle örtülü ılıklık bölümü bulunmaktadır. Kubbede yedi adet aydınlık gözü mevcuttur. Bu mekana açılan dört hücre görülmektedir. Ilıklık bölümünden geçilen sıcaklık ise pandantif geçişli, yedi adet aydınlık gözü olan kubbeyle örtülüdür. Kubbeye açılan dört adet eyvan olduğu izlerinden anlaşılmaktadır. Günümüzde ise batı, doğu ve güneyde yer alan birer eyvan vardır. Batı eyvanında su deposuna açılan yuvarlak kemerli bir pencere bulunmaktadır. Güneyde bulunan eyvan ise ılıklık ile bağlantıyı sağlayan kapının holü şeklinde kullanılmaktadır. Kuzey cephede bulunan ikinci giriş ise kadınlar bölümüne açılır. Girişin iki yanında birer pencere vardır. Kapıdan girilen mekan üzeri beşik tonozla örtülmüş üç adet aydınlık feneri bulunan ve iki adet küçük hücreye sahiptir. Bu mekandan kubbeyle örtülü sıcaklık bölümüne geçilir ve yedi adet aydınlık gözü mevcuttur. Kubbeye geçiş üçgenlerle sağlanmaktadır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2732    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Haziran 2022 Perşembe