­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Yeşilada
Adres Yeşilada No: 6
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel mülkiyet
Yapım Tarihi 19. yy.
Vakfiye
Genel Tanım İki katlı. Kırma çatılı. Birinci katı düzgün kesme taş ile inşa edilmiş olup, ikinci katı iskiyettir. Kırma çatıda Marsilya tipi kiremit kullanılmış. Evin yola bakan cephesinden ahşap, çift kanatlı bir kapı ile eve giriş sağlanmakta.
Yapılan Onarımlar Bilinen bir onarımı yoktur.
Ayrıntılı Tanımı Evin alt katı düzgün kesme taş, üst katı ise iskiyettir. Sokağa bakan cephesi kireç sıva ile sıvanmıştır.. Taş malzemenin arasında harç kullanılmıştır. Taş olan birinci katta duvarda ahşap hatıl kullanılmamıştır. Eve giriş, evin caddeye bakan ana cephesinde yer alan çift kanatlı kapıdan sağlanmaktadır. Çift kanatlı olan bu kapının kanatlarında kapı kanadının üst yarısında, cam vardır. Muhtemelen kapı yeni dönemlere aittir. Bahçe duvarı iri moloz taşlarla inşa edilmiş olup, bahçe duvarında, ahşap hatıllar görülmemektedir. Bahçe duvarında da kireç sıva vardır.. Evin ahşap kırma çatısı vardır. Üzeri ise Marsilya tipi kiremitle örtülüdür.Zemin katta müştemilat kısımları yer alır. Evin sokağa açılan cephesinde bir adet cumba ve bu cumba üzerinde iki adet dikdörtgen planlı giyotin pencere bulunur. Birinci yani zemin katında yüksekte kare planlı küçük iki adet aydınlatma penceresi görülür. Ev bahçenin içerisindedir. Hemen önünde müştemilat bölümlerinin bulunduğu tek katlı küçük mekanları vardır. Ev bu haliyle küçük bir konağı andırmaktadır. Giriş kapısı, evin dikdörtgen planına göre simetrik değildir. İkinci kattaki toplam 4 adet pencerenin 2 adedinin üzerinde Rumi motifli renkli boya ile yapılmış süslemeler, diğer ikisinin üzerinde Arapça yazı vardır. Arapça yazılardan bir tanesinde “ Maşallah” yazmakta diğeri ise anlaşılamamaktadır.Giriş kapısı kare planlı evin cepheden bakılınca sol tarafına düşmektedir. Yaşama mekanı üst kattır.Ev sağlam durumda olup, halen kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 15.03.1975 8300 Sayılı kararı, T.K.T.V.Y.K. 13.07.1984 304 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita