­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Adı Konut
Mah. Köy - Mevkii Pazar Mahallesi
Adres Pazar Mahallesi Tayfun Sokak PTT yanı No: 8/6 Atabey - ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım 19.yy. Sivil Mimari örneğidir. İki katlı olan yapının zemin kat duvarı su basmanına kadar yığma moloz taş, zemin kat ve kuzey duvarı kerpiçten yapılmıştır. Yapının diğer cepheleri ahşapla kaplı olup, çatı oluklu kiremitle kaplıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı olan yapının kuzey, güney ve batı cephelerinde olmak üzere 3 kapısı bulunmaktadır. Güney kapısı bahçeye, kuzey kapısı yapıya açılmakta olup, batı cephesinde bulunan kapı günümüzde kullanılmamaktadır. Çatı oluklu kiremitle kaplıdır. Saçak uçları dantel biçiminde bezeli ahşap kaplıdır. Çatıda tuğla örgülü bacalar ve sonradan eklenen iki tane yıldırım alemleri bulunmaktadır. Geçme demir parmaklı dikdörtgen pencereleri giyotinlidir. Taşınmaza ana giriş kuzey cephesinde bulunan kapıdan sağlanmaktadır. Beşik sundurmalı kapı üzeri iki sıra metal halka ile kaplı olup, arasında çekecek yer almaktadır. Zemin katta sofaya çıkan korkulukları demir ahşap merdiven bulunmaktadır. Merdiven babasının “ S” biçimli tutamağı vardır. Giriş kapısının karşısında küçük bir hol, holün her iki tarafında küçük birer oda yer alır. Odalarda aynalık olarak tabir edilen boşluklar, meyve kurutmalığı musandra ve kapakları birer aynadan oluşan dolaplar yer almaktadır. Sağ tarafta yer alan oda tavanı yuvarlak göbekli olup, ahşap ışınsal motiflidir. İkinci kat sofada, seki ile çıkılan merdiven üzeri testilik olarak değerlendirilmiştir. Sofanın kuzey ucunda dolap ve alçı kaplı davlumbaz yer alır. Tavan göbeği sekiz kollu yıldız biçimli derin oyma tekniğinde yapılmıştır. Sofaya açılan dört oda bulunmaktadır. Başodaya giriş kapısı ahşap çift kanatlı, derin oyma tekniğinde işlenmiştir. Kapı üzeri gülce ve volüt kabartmalıdır. Tavanı ahşap çakma, aynalığı oyma tekniğindedir. Başoda yanında yer alan odaya girişi sağlayan kapı tek kanatlı olup, üstü ahşap kitabelidir. Oda içinde bitkisel süslemeli ahşap aynalık bulunmaktadır. Oda pencereleri içerden yuvarlak sağır pencerelidir. Hemen bitişiğindeki tek kanatlı ve üzeri kitabeli ahşap kapıdan kilere giriş sağlanır. Sofaya açılan son oda rafları testere biçiminde bezelidir. Dolap kapakları aynalıdır.
Önerilen Kullanım Konut
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 10.10.2011 Gün ve 40 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita