­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Yeşilada
Adres Yeşilada No: 7 Eğirdir/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel mülkiyet
Yapım Tarihi 19. yy.
Vakfiye
Genel Tanım İki katlı. Kırma çatılı.İki katı da taş örgü olup, taş örgü malzemenin içerisine tuğla parçaları konularak inşa edilmiş. Kırma çatıda alaturka kiremit kullanılmış. Sokağa bakan cepheden ahşap tek kanatlı bir kapı ile eve giriş sağlanmakta.
Yapılan Onarımlar Bilinen bir onarımı yok.
Ayrıntılı Tanımı Evin alt katı ve üst kısımları taş örgüdür.Taş örgünün içerisinde derz aralarına tuğla karıştırılmıştır. Taş ve tuğla malzemenin arasına çamur harç kullanılmıştır. Her iki katta da taş örgü duvarda duvarın herhangi bir sallantıda hasar görmemesi ve çatlamaması için yaklaşık birer metrede bir ahşap hatıllar atılmıştır. Eve giriş tek kanatlı sokağa bakan kapısından sağlanmaktadır. Kapının kenarı kerpiç örgüdür. Bahçe duvarı da aralarına ahşap hatıllar atılmış olan taş örgüdür. Bahçe duvarı eğreti olup, derz aralarında harç kullanılmamıştır. Evin ahşap kırma çatısı vardır. Üzeri ise alaturka kiremitle örtülüdür.Zemin katta müştemilat kısımları yer alır. Evin sokağa açılan cephesinde bir adet cumba yer alır. Cumba üzerinde dikdörtgen planlı penceresi vardır. Evin arka sokağa bakan cephesinde yine dikdörtgen planlı iki penceresi bulunur. Ev iki sokağın kesiştiği köşede yer alır. Bahçeye bakan iç kısmında pencereler bulunmaktadır. Evin ikinci katının tüm cepheleri ahşap ile kaplanmıştır. Ev sağlam durumda ve kullanılmaktadır. Ahşap aksamları kullanımdan dolayı zamanla eskimiş ve cephede yer alan ahşaplar güneş ve yağmur görmesinden dolayı hasar görerek , yer yer sökülmüştür.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 15.03.1975 8300 Sayılı kararı, T.K.T.V.Y.K. 13.07.1984 304 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita