­ İNCESU KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

İncesu Köyü Camii - Isparta

Kimlik
Adı İncesu Köyü Camii
Envanter No -
Harita No -
Mah. Köy - Mevkii İncesu Beldesi
Adres Köyiçi mevkii / Keçiborlu
Pafta 23
Ada
Parsel 3540
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 1
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İncesu Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran
Yapım Tarihi M.1692
Yapan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe
Vakfiye
Genel Tanım İncesu Beldesi Merkezinde, kare planlı, kırma çatılı, marsilya tipi kiremit ile örtülü, kuzey-batı köşesinde tek şerefeli bir minareye sahip köy camisidir.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu A
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı A
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları A
Rutubet A
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami çeşitli dönemlerde bakım ve onarımlar geçirmiş, çeşitli eklentiler yapılmış, minare ve batı cephesindeki giriş mekanı yapıya sonradan eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı İncesu Belde Merkezinde yer alan cami bahçesinde, tek şerefeli minareye sahip bir cami, wc yapısı ile imam-lojman niteliğinde tek katlı beşik çatılı bir yapı bulunmaktadır. Bahçede yoğun olarak bulunan ibreli ağaçlar grubu (çam, sedir vb.) sebebi ile cami yapısı genel olarak algılanamamaktadır. Ana yapısı kare mekanlı olan caminin batı kısmına kuzey tarafı giriş mekanı, güney kısmı depo olarak kullanılan camekanlı bir bölüm eklenmiştir. Bu eklenti bölümü de örten ana çatı kırma çatı formundadır ve marsilya tipi kiremit ile örtülmüştür. Camiye, batısındaki camekan eklentinin kuzeyindeki kapıdan girilir. Camii ana mekanına ise caminin batı cephesinde ve yaklaşık cephe ortasında yer alan çift kanatlı ahşap bir kapı ile girilir. Giriş kapısının yaklaşık 1 metre içerisinde cami döşemesi seki yaparak bir basamak yükselmektedir. Cami iç mekanının da taşıyıcı çevre duvarları dışında cami ana mekanını üç sahına bölen iki sıra halinde altı silindirik kolon bulunmaktadır. Bu kolonların kuzey güney istikametinde açıklıkları “Bursa Kemerleri” ile geçilmiştir. Camii güney duvarında orta sahına çinili seramik ile kaplanmış mihrap, batı sahında ahşap minber, doğu sahında köşede ise vaaz kürsüsü yer almaktadır. Mekanın kuzey kısmında cephe duvarında ise kadınlar mahfili yer almaktadır. Caminin en büyük özelliği ahşap tavanlarıdır. Camiyi oluşturan üç ayrı sahından doğu ve batıdakinde enine ahşap kirişlemeler bulunmaktadır. Bu ahşap kirişlemelere kök boya ile bitkisel ve geometrik desenler çizilmiştir. Etrafı bordür ile dönülmüştür. Bu bordür de ahşap ve renklidir. Orta akstaki tavan ise iki ayrı motifle şekillendirilmiş ve her iki motif alanın ortasına iki farklı altıgen ve dairesel geometride tavan göbeği yapılmıştır. Orta akstaki bu tavan ile kolonların taşıdığı kiriş bağlantısı tonozvari bir içbükey şeklindedir. Cami, içerisindeki ahşap tavan işleri ve mekansal özellikleri açısından, kültür varlığı olarak tescili bulunan Burdur-Çavdır İlçesi Bölmepınar (Dengere) Köyü Cami ve Burdur-Kemer İlçesi İbrahim Çavuş Cami ile benzerlik göstermektedir. Bu yüzden ahşap tavanların yöresel bir mimari öğe olduğu ve belli bir dönemde bu yörede uygulandığı sonucuna ulaşılabilir. Cami giriş kapısı yanında caminin adının yazılı olduğu mermer levhada (R-1108 / M.1692) tarihleri yazmakla birlikte zaman içerisinde hem caminin ayakta kalması ve onarımı, hem de günün ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi için eklentiler ve değişiklikler yapılmış, tek şerefeli minaresi de üzerindeki levhadan da anlaşıldığı üzere 1958 yılında eklenmiştir. Yapı özellikle ahşap işçiliği ve mekansal özelliği ile yöreselkırsal cami minaresinin iyi bir örneğidir.
Su YOK
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım
Bugünkü Kullanımı
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 25.03.2005 Tarih ve 332 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Yayın Dizini
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2711    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma