­ ŞEYH AHMET CAMİİ, İMAM EVİ, TÜRBE VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

Şeyh Ahmet Camii, İmam Evi, Türbe ve Haziresi - Isparta

Adı Şeyh Ahmet Camii, İmam Evi, Türbe ve Haziresi
Mah. Köy - Mevkii Şeyhler Mahallesi
Adres Senirkent
Vakfiye Var
Genel Tanım Şeyhler Camii,camiye doğu cepheden bitişik ve cami ile aynı dönemde yapılmış olan imam evi ve türbe,doğu tarafa yayılmış hazire,güneyde camiden bağımsız bir türbe ve kuzey batıda yer alan minareden oluşan yapılar kompleksidir.
Yapılan Onarımlar Yapılar esaslı onarım görmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Caminin,camiye doğu cepheden bitişik ve cami ile aynı dönemde yapılmış olan imam evi ve türbe, doğu tarafa yayılmış hazire, güneyde camiden bağımsız bir türbe ve kuzey batıda yer alan minare ile bir arada bulunduğu; Caminin duvarlarında ve imam evinin duvarında devşirme malzeme kullanılmıştır. Doğu cephede camiye bitişik türbeye girişte küçük bir hazırlık mekanı vardır. Hazırlık mekanından türbeye geçişi sağlayan kapı üzerinde bir kitabe vardır. Türbe kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Kubbe içinde boya altında madalyon yazılar vardır. Türbenin içinde iki adet sanduka bulunmaktadır. Güneyde bulunan bağımsız türbe kare planlı, taş örgülü, üsttü kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey cephede ortada basık kemerli giriş kapısı ve iki yanında birer basık kemerli pencere ile kapı üzerinde bulunan tabelanın altında kaldığı; ancak bir satırı açık durumda olan özgün kitabesi vardır. Doğu ve batı cephelerde bir adet basık kemerli pencere olup; Güney duvarı sağır bırakılmıştır. Caminin kuzeybatısına sonradan eklenmiş olan kadınlar için ayrılan bir bölüm vardır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 21/02/2008 tarih ve 2206 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita