­ SULTAN FATİH CAMİİ (CAMİİ KEBİR) | Kültür Portalı

Sultan Fatih Camii (Camii Kebir) - Isparta

Yaptıran Ömer Bin Ali
Yapım Tarihi H. 680 - M.1281
Kitabe Yapım tarihi ile ilgili yazıt vardır.
Vakfiye Yapım tarihi ile ilgili yazıt vardır.
Genel Tanım Isparta İli, Şarkikaraağaç İlçesi, Cumhuriyet Meydanında yerleşim merkezinde düz bir alanda 1281 yılında yapılmış kare planlı, bağdadikubbeli, kırma çatılı, çatısı çinko kaplı tek minareli bir camidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar M. 1455 tarihinde Fatih Sultan Mehmet zamanında M.1786 tarihinde ve 1925 tarihlerinde onarım gördüğü kitabe ve yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Cami kare planlı, ortada pandantif geçişli bağdadi büyük bir kubbe ile güney kuzey istikametinde ortadakiler oval olmak üzere üçer küçük kubbe, doğu-batı istikametinde düz çıtalı ahşap tavanlar örtülüdür. Kadınlar mahfili U şeklinde olup, sepetkulplu kemerlidir. Ortada yuvarlak balkonu vardır. Mihrap ahşap olup, çokgen nişlidir. Mihrap kavsarası alt nalı kemerli istiridye kaburgalıdır. Kemer köşelikleri bitkisel motiflerle bezelidir. Mihrap nişini saran bordürlerde bitkisel ve kıvrık dal motifleri ile spiral bezemeler bulunmaktadır. Yağlı boya ile boyalıdır. Minber ahşaptan yapılmış olup, iki yanda kafes bordürü olan korkulukları vardır. Köşkü soğan kubbecikle örtülüdür. Köşk altı, iki kenarda lale, ortada selvi motifleri olan kafes şeklindedir. Süpürgelik ve aynalığın altında at nalı kemerli nişler bulunmaktadır. Vaaz kürsüsü doğu cephede bir konsol üzerinde bulunmaktadır. Ahşaptan yapılmış olup, üzerinde vazodan çıkan kıvrık dallar ve bitkisel bezemeler vardır. Caminin girişi kuzey cephede olup, kapı ahşap yuvarlak kemerli ve iki kanatlıdır. Caminin güney cephesinde altta iki büyük, üstte iki küçük, doğu ve batı cephelerinde üçer adet büyük pencereleri vardır. Minaresi kuzeybatı köşede tek şerefelidir. Çinko külah ile örtülüdür. Bu köşede mermer bir şadırvan da vardır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 24/06/2005 Tarih ve 502 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita