­ GÜL YAĞI | Kültür Portalı

Gül Yağı - Isparta

Parfüm ve Kozmetik sanayinin en önemli ve pahalı ham maddelerinden olan gül yağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon (damıtma) yöntemiyle kaynatılarak üretilir.Dünya standartlarına uygun kalitede gül yağı deniz seviyesinin 1050 m. ve daha fazla yüksekliklerde yer alan, Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde edilir. Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gül yağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Gül Yağı Üretimi günlük ve sabah erken gül bahçelerinden toplanan gül çiçekleri fabrika gül ambarında, işletme gereği 500 kg.'lık öbekler halinde dizilerek üretime hazır hale getirilir. Çiçek kazanlarına 1500 litre su doldurularak (çiçek kazanlarında bulunan belirli seviyeye kadar su doldurularak) üzerine tartımla 500 kg. gül çiçeği basılır. Kapaklar kapandıktan sonra, müberit eksperleri tarafından 2-3 Atmosfer su buharı basıncı altında destilasyona (damıtılma) tabi tutulur. Yoğunlaşan yağlı su termostattan 30-35 derece altında ortalama 70-80 dakika damıtma yapılır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 6302    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2021 Çarşamba