­ ÇANDARLI | Kültür Portalı

Çandarlı - İzmir

Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çandarlı İzmir-Bergama karayolu üzerinde yer alır. Ceneviz şövalyeleri tarafından inşa edilen kale Türkiye’nin en iyi korunmuş durumdaki kalelerinden birisidir. Kalede Helenistik Çağ surlarından kalmış taşların kullanıldığı görülür. Kale 13.-14. yy’da ünlü sadrazam Çandarlı Halil Paşa tarafından restore ettirilmiştir. Sadrazamlığı sırasında Çandarlı Halil Paşa, ünlü Pitane kentinin Cenevizlilerden kalma köhne kalesini yeniden yaptırdı ve kenti bayındır hale soktu. Yeni icat olan top atışlarına karşı dayanıklı olması için taş bloklar ve temel payandaları yaptırmıştır. Böylece Çandarlı Kalesi sağlam ve korunaklı bir hal almıştır. İşte o zamandan beri Pitane adının yerine Çandarlı almıştır. Bir başka deyişle Çandarlı'nın isim babası Halil Paşadır. Planı kareye yakın bir dikdörtken biçiminde olan Çandarlı Kalesi, bugün beş kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarları ile oldukça görkemlidir.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İzmir Gezilecek Yerler

Kale
Kültür Turizmi
İstanbul, Ankara ve Bursa'dan otobüs firmalarının dolaylı ya da direk servisleri ile "Edremit-Ayvalık-Dikili-Çandarlı" istikametine giden seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Genelde tüm acentaların Dikili'den Çandarlı'ya ücretsiz-ücretli servisi bulunmaktadır. İzmir ulaşımı için, saat başı beldemizden Aliağa'ya, İzmir Metro seferi saatlerine kombine olarak hızlı servis otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Aynı zamanda saat başı İzmir'e direk otobüs seferleri de mevcuttur.
Çandarlı Mahallesi, Kale Sk., 35985 Dikili/İzmir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16051    Eklenme Tarihi : 28 Haziran 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 24 Nisan 2021 Cumartesi