­ SURA (KABURGA DOLMASI) | Kültür Portalı

Sura (Kaburga Dolması) - İzmir

Genellikle kurban bayramlarında kurbanın kaburga ve kol kısmından yapılan bir yemektir. İzmir'in bazı yörelerinde doldurulup ağzı dikilen kaburga dolmasının üzerine, "gömlek" ya da "çember" denilen ciğerin üzerindeki yağlı zar tabakası sarılır. Bu etin üzerinin iyice kızarması içindir.

Sura Malzemeleri Nelerdir

• 1 adet kuzu kaburgası
  • 1 takım kuzu ciğeri
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 kahve fincanı kuş üzümü
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Sura Nasıl Yapılır

Kuzu kaburgası kasaptan alınırken dolmalık açtırılır. Etin dış ve iç kısımları tuzlanır. Kuş üzümleri ayıklanıp yıkanır, suda bekletilir. Ciğer küçük küçük doğranıp zeytinyağında, ince doğranmış soğanla birlikte kavrulur. Pembeleşmeye başlayınca çam fıstıkları eklenir. Üzerine yıkanmış ve süzülmüş olan pirinç, kuş üzümü, karabiber ve tuz ilave edilip bir süre daha karıştırılarak kavrulur. en son yarım çay bardağı su eklenip ağzı kapatılır. çok kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirilip ateştan alınır. Demlenmesi için bir süre bekletildikten sonra bu harç kaburganın içerisine doldurulur. Kaburganın üzerinden cep oluşturacak şekilde sıyrılmış olan etin açık kısmı, ısıya dayanıklı ip ve iğne yardımıyla dikilir. Üzerinin kızarmasını kolaylaştırmak için yağ ya da yoğürt sürülüp, yağlu kağıda sarılarak 175 dereceya ayarlanmış, fırında 75 dakika pişirilip servis tabağına alınır.

Kaynak: İzmir'in Lezzet Öyküsü/Tarifler (Cilt 2), İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, İzmir 2018, sf:91

Görüntülenme Sayısı : 5161    Eklenme Tarihi : 24 Haziran 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2023 Salı