­ ATEŞ TAPINAĞI / ATEŞGEDE | Kültür Portalı

Ateş Tapınağı / Ateşgede - Kars

Ani Ören Yeri’de yer alan ve bir Zerdüşt tapınağı olduğu düşünülen yapının 1-4. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olması muhtemeldir. Böyle ise Ani’deki en eski yapı ve Anadolu’daki ilk Zerdüşt ateşgedesi olma özelliğine sahiptir.

Yapısal özellikleri bakımından kare planlı ve köşelerden yükselen dört sütun üzerinde çatı ile sonlanan bir biçime sahip, bazalt taş bloklardan yapılmıştır. Yapının çevresinde işlevleri tam olarak saptanamayan mekânlar bulunmaktadır.

Official Turkish Museums

Yapı bir süre Hristiyanlar tarafından şapel olarak da kullanılmıştır. Yapılan son kazılarda tapınağın yakınında bazı duvar kalıntılarına rastlanmıştır. Bu duvarların ateşgedenin şapele dönüştürülmesi ile yapıldığı düşünülmektedir.

Kaynak:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”

Tapınak
Ani ören yeri Kars
Ani ören yeri Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21    Eklenme Tarihi : 25 Temmuz 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Temmuz 2024 Perşembe