­ BORLUK VADİSİ | Kültür Portalı

Borluk Vadisi - Kars

Borluk Vadisi ve Azat Höyük, Kars’a 8, Kars Havalimanı’na ise 2,5 kilometre uzaklıktadır.

Toplamda 10 kilometreden uzun olan vadi içinden Borluk tatlı su kaynağının oluşturduğu dere akmaktadır. Balık açısından da zengin olan bu dere, burada önemli bir ekocoğrafya meydana getirmiştir.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Vadi ayrıca, kaya resimleri ile ünlüdür. Bunlardan en önemlisi Azat köyüne yakın olan Kervan panosu olup; burada dağ keçileri, kızıl geyikler ve domuz gibi hayvanlar doğudan batıya doğru yürür vaziyette betimlenmiştir. Yine cepheden insan betimlemeleri ile tuzak sahneleri de işlenen konular arasındadır.

Ataköy ile Azat köyü arasındaki kaya resimlerinin yoğun olduğu bölümün uzunluğu yaklaşık 4 kilometredir. Vadinin en batı ucunda Azat Höyük arkeolojik yerleşmesi ve Ataköy sınırlarında ise Ataköy Höyük arkeolojik merkezi bulunmaktadır.

Doğal güzelliğinin yanı sıra kaya yazıtları ve kaya resimleriyle de ilgi çeken Borluk Vadisi, özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edilen keyifli bir yürüyüş parkurudur.

Kaynak:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Rota Kars” broşürü
Kaya Kabartması

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 48    Eklenme Tarihi : 17 Temmuz 2024 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Temmuz 2024 Çarşamba