­ GAGİK KİLİSESİ | Kültür Portalı

Gagik Kilisesi - Kars

Gagik Kilisesi, Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir. Bostanlar Deresi vadisinin üst düzlüğünde yer alan yapı, kazılarda ele geçirilen kitabelere göre Kral I. Gagik tarafından yaptırılmış, inşasına 995 yılında başlanan yapı 1001 yılında tamamlanmıştır.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kilise, üç basamaklı bir platform üzerine oturtulmuştur ve dört adet girişi vardır. Kilisenin temel duvarları bazalt taşından, cephe duvarları ise düzgün kesme tüf taşından yapılmıştır. Kiliseden günümüze sadece temel duvarlar ve apsisinin bir bölümü ile iç mekândaki sütun ve sütun kaideleri ulaşabilmiştir.

Kilisenin etrafına dağılmış durumdaki mimari parçalar, yapının hem içte hem de dışta zengin süslemelere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca kazılar sırasında, yapının içinde bir heykel bulunmuştur. Günümüzde sadece omuz kısmı Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde korunan heykelin, iki eliyle tuttuğu kilise maketini kutsatmak amacıyla uzatan Kral Gagik’i tasvir ettiği düşünülmektedir.

Kaynak: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”
Kilise
Kars Bostanlar Deresi vadisinin üst düzlüğünde yer alır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3    Eklenme Tarihi : 22 Temmuz 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2024 Pazartesi