­ İPEK YOLU KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

İpek Yolu Köprüsü - Kars

Köprü, Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir. İpek Yolu Köprüsü olarak bilinir.

İnşa tarihi ve banisi bilinmeyen, ancak 10. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen köprü Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin üzerinde kurulmuştur. Tarihi İpek Yolu’nun Anadolu'ya ilk giriş noktasında bulunmaktadır.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İki katlı köprünün zemin katı kervanların geçişi için, üst katı ise yaya ve askerlerin geçişi için kullanılmıştır. Kalıntılardan yola çıkılarak köprünün tek gözlü olduğu, giriş ve çıkış kısımlarında ise kemerle dışa açılan iki katlı, kulevari mekânların bulunduğu düşünülmektedir. Köprünün yanında, kıyıda, salların yanaşmasını sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülen taş bir iskele de tespit edilmiştir.

Düzgün kesme tüf taşlarla inşa edilmiş köprünün nehir üzerindeki kemer kısmı tamamen yıkılmış olup, günümüze köprünün sadece iki yakadaki büyük boyutlu ayakları ile patika izleri ulaşabilmiştir.

Kaynaklar:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi, “Dünya Miras Listesinde Ani Örenyeri”
Köprü
Ocaklı Köyü, Kars
Ocaklı Köyü, Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20    Eklenme Tarihi : 25 Temmuz 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Temmuz 2024 Perşembe