­ SELÇUKLU ÇARŞI MESCİDİ | Kültür Portalı

Selçuklu Çarşı Mescidi - Kars

Selçuklu Çarşı Mescidi, Ani Ören Yeri’nde Ebu’l Muammeran Camii’nden Ebu’l Menuçehr Camii’ne giden çarşı yolunun doğusunda bulunmaktadır.

Kitabesi bulunmadığından kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak plan özelliklerinden hareketle; Ani’nin Selçuklu hâkimiyetinde olduğu bir dönemde, 11. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak 12. yüzyıl içerisindeki bir zamanda yaptırıldığı kabul edilmektedir.

Doç. Dr. Muhammet ARSLAN, Ani Örenyeri Kazı Başkanı

Mescit, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kazılarda ortaya çıkarılan taş ayaklardan dolayı, harim mekânının sekizgen kesitli iki taş kaide üzerinde ahşap destekli olduğu düşünülmektedir. Güney duvarının ortasında dikdörtgen şekilli mihrabı vardır.

2020 yılında gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarıyla keşfedilmiş ve 2021 yılındaki kazı sezonunda konserve edilerek koruma altına alınmıştır.

Kaynak: Ani Ören Yeri Kazı Başkanlığı, “Ani Selçuklu Çarşı Mescidi”

Ocaklı Köyü, Ani Antik Kenti

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 70    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2024 Pazartesi