­ KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Kastamonu Arkeoloji Müzesi - Kastamonu

Kastamonu kent merkezinde yer alan müze binasının planını Mimar Kemaleddin Bey çizmiştir ve 1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılmıştır. 1921 yılında İstiklal Mahkemesi olarak hizmet veren bina, 1945 yılına kadar Türk Ocağı, Halk Fıkrası ve Kastamonu Gençlik Teşkilatı binaları olarak da işlev görmüştür.

30 Ağustos 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İnebolu’dan sonra şapka ve kıyafet inkılabına ilişkin ikinci nutkunu burada vermiştir. 1945-1952 yılları arasında arkeolojik eserlerin toplandığı bir depo iken 1952 yılında bölge müzesi haline getirilmiştir. Kastamonu ve civarından toplanan birçok eser ile bölge ilk çağ tarihine ışık tutan müzede çeşitli dönemlere ilişkin zengin eserler bulunmaktadır. Ayrıca teşhirin bir bölümü Atatürk Salonu olarak düzenlenmiş olup, Atatürk'ün 1925 yılında Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Kaynak: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015)

Kastamonu Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Cumhuriyet Meydanı'na 250 metre uzaklıkta bulunan müzeye yaya bir şekilde ya da dolmuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
İsfendiyarbey Mah. Cumhuriyet Cad. No:6 - Kastamonu
0 (366) 214 10 70
0 (366) 214 54 56

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16864    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Nisan 2021 Cuma