­ TUZHİSAR SULTAN HANI | Kültür Portalı

Tuzhisar Sultan Hanı - Kayseri

Tuzhisar Sultan Hanı Kayseri-Sivas yolunun 46'ncı kilometresinde bulunan Tuzhisar Kasabası'nda yer almaktadır. Bu yolun Romalılar zamanında da kullanıldığı belirtilir. Arap coğrafyacı İbn Said Kayseri-Sivas arasında 24 kervansaray olduğunu belirtirse de bu sayının 190 kilometrelik bir mesafe için abartılı olduğu, ancak bu güzergâh arasında çok sayıda konaklama tesisi olabileceği kabul edilebilir.

Eserin günümüze ulaşabilmiş bir kitabesi yoktur. Kapalı mekânın taç kapısının üstündeki yazı kuşağında bir tarih olduğu belirtilirse de bu yazı kuşağı neredeyse tamamen okunamayacak kadar tahrip olmuştur.

Tuzhisar Sultan Hanı'nın günümüze ulaşmış vakfiyesi yoktur. Yapının kapalı barınak kısmı taçkapısındaki kitabesi taşların zaman içinde erimesiyle günümüze ulaşamamıştır. Mehmet Çayırdağ, kitabenin sonunda “burhan emir el-mü’minin” ibaresinin bulunduğunu ve bunun dönem kitabelerinde yer aldığını belirtir.

Sultan Hanı güneyden kuzeye doğru çok az meyillenen bir araziye inşa edilmiştir. Han, yolcu, yük ve hayvan üçlüsünün konaklaması esnasında ihtiyaçların karşılanacağı barınak ve servis mekânlarını kapsayan iki kütle olarak tasarlanmıştır.

Kaynak: Tuzhisar Sultan Hanı, Doç.Dr.Yıldıray Özbek

Kayseri Gezilecek Yerler

Han
Sultanhanı, Sultanhanı Mahallesi, Bünyan/Kayseri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14155    Eklenme Tarihi : 24 Eylül 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2021 Pazartesi