­ TÜRKÜLER | Kültür Portalı

Türküler - Kırklareli

Müzik

Yöreye ait pek çok türkü mevcuttur. Sevgiyi, acıyı, gurbeti ve özlemi konu edinmiş türküler olduğu gibi, geçmişte Osmanlı sınırları içinde olup da 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı ile kaybedilen topraklar ile ilgili de pek çok türkü söylenmektedir. Türkülerin bir kısmı Balkan göçmenleri ile yurda gelmişken, bir kısmı da yerli halk tarafından üretilmiş ve yaşatılmıştır.

Kırklareli Eriklice Köyü 1956 yılı doğumlu olup halen Kırklareli’nde yaşayan mahalli THM sanatçısı Faruk Yılmaz, yöremizden ve Bulgaristan’dan pek çok türkü derleyerek bunları TRT repertuarına kazındırmıştır. Ayrıca Kofçaz İlçesi Terzide Köyü 1956 yılı doğumlu olup halen Kırklareli’nde yaşayan emekli öğretmen ve mahalli THM sanatçısı Hasan ÖZTÜRK de kendi ilçe ve köylerinden pek çok türkü derlemiştir. Yine yörenin müzik kültürünün yaşatılmasında Arif ŞENTÜRK’ün de katkıları büyüktür. Her üç THM sanatçımız da ulusal televizyon kanallarında türkü programları yaparak türkülerimizin yaşatılmasına ve yöremizin tanıtılmasına büyük katkı sağlamaktadırlar.

Ayrıca Kırklareli yöresi türkülerinin derlenerek tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında Aşık Ali TAMBURACI, Muzaffer SARISÖZEN, Hüseyin YALTIRIK gibi sanatçı ve müzik araştırmacılarının büyük katkıları bulunmaktadır. Şimdi yukarıda isimleri belirtilen araştırmacı, derlemeci ve sanatçılar tarafından derlenerek arşive kazandırılan, notaya alınarak CD ortamında dinleyicilere ulaştırılan ve böylece gelecek kuşaklara aktarılması sağlanan türkülerden birkaçı aşağıda belirtilmektedir.

“Haydi Bre Yusuf Kara Yusuf” Faruk YILMAZ tarafından derlenmiş ve okunmuştur. "Haydi bre Yusuf Kara Yusuf Gel gayrık eve, gel gayrık eve Gelmem anam gelmem bobam İlamım çıkmış sağ gelmem eve. Vur emrim çıkmış sağ dönmem eve. Şıpka Balkanında Yusuf Martin sesi var, martin sesi var Varın bakın çantasında Acep nesi var, acep nesi var. Bir çift potin ile Yusuf Bir mor fesi var, bir mor fesi var. Haydi bre Yusuf Kara Yusuf Gel gayrık eve, gel gayrık eve Gelmem anam gelmem bobam İlamım çıkmış sağ gelmem eve. Vur emrim çıkmış sağ dönmem eve."

“Şeker Alalım” Hasan ÖZTÜRK tarafından Kırklareli İli Kofçaz İlçesi Terzidere Köyünde Zühre BAŞTÜRK ve Fatma Derya’dan derlenmiş ve okunmuştur. "Entarimin gülleri Esti akşam güneşi Entarimin gülleri Esti akşam güneşi. Bırak yârim dalgayı Ciddi yapalım işi Şeker alalım şeker alalım Köyümüze varalım nikâh olalım. Şeker alalım şeker alalım Köyümüze gidelim nikâh olalım. Yeleğimin gülleri Yedilidir yedili Yeleğimin gülleri Yedilidir yedili Doğru söyle sevdiğim Kim verdi o mendili Şeker alalım şeker alalım Köyümüze varalım nikâh olalım. Şeker alalım şeker alalım Köyümüze gidelim nikâh olalım."

“Kaynana Türküsü” Zekeriya KURTULMUŞ tarafından NİSAN 2000 tarihinde Çeşmeköy’de Çeşmeköy’lü Sezai ÇETİN ile Çayırlı Köyü’nden Abdi ÖZÜTAŞ’tan (Aralık 2001 tarihinde hayatını kaybetmiştir.) derlenmiş olup ses ve müzik kaydı mevcuttur. "Kaynana dövülür mü? Kaynana dövülür mü? Kaynanasını döven de gelin hanım Mahallede övünür mü? Kaynanasını döven de gelin hanım Mahallede övünür mü? Kaynana darıldı Kaynana darıldı Ne darılırsın mari kaynana Oğlun bana sarıldı Ne darılırsın mari kaynana Oğlun bana sarıldı. Kara tavuk kaçıyor Kanadını açıyor Kaynanasını döven de gelin hanım Mahalleden kaçıyor. Kaynanasını döven de gelin hanım Mahalleden kaçıyor."

Kaynak: Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş tarafından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 6871    Eklenme Tarihi : 13 Haziran 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2020 Cuma