­ KARAMÜRSEL BEY ANIT MEZARI | Kültür Portalı

Karamürsel Bey Anıt Mezarı - Kocaeli

“ÖLÜNCE BENİ ÖYLE BİR YERE GÖMÜN Kİ SIRTIM DAĞLARA DAYANSIN, KUCAĞIMA DENİZİ VERİN, DAİMA DONANMAMI GÖREYİM” KARAMÜRSEL ALP

Osmanlı Tarihinin ilk Amirali Karamürsel Alp, XIV. yüzyılda yaşamıştır. Karasi Beyliği komutanlarındandır. Orhan Bey kendisini İzmit Körfezi'nin güney kıyılarını ve eski adı (PROMECTUS) olan Karamürsel Kasabası'nın Bizanslılardan alınması işiyle görevlendirdi. Kendisine tımar olarak verilen Karamürsel’in güney batısındaki Kavak Boyu Armutçuk Limanı'nda bir tersane kurarak gemi yapımına başladı. Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp; bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk denizcisidir. Bu yararlıkları dolayısıyla Orhan Gazi tarafından asıl adı MÜRSEL ALP iken kendisine “KARA” lakabı verilmiştir. Ayrıca İlk Osmanlı Türkleri Döneminde görülen bir eğilim gereği aldığı yöreye adından dolayı “KARAMÜRSEL” denmiştir. Mezar yeniden restore edilerek 2007 yılında açılışı yapılmıştır.

Kocaeli Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
Karamürsel özel halk otobüsüyle gidilir.
Kocaeli, Karamürsel ilçesi.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16162    Eklenme Tarihi : 11 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Şubat 2021 Pazartesi