­ ARAP ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Arap Çeşmesi - Kocaeli

Adı Arap Çeşmesi
Envanter No .
Harita No .
Adres Gebze
Vakfiye
Genel Tanım Osmanlı Döneminden kalmış halk arasında ve yazılı kaynaklardan net olmamakla birlikte 200 ila 300 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.Çeşme tamamen kesme taş ile yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Çeşmenin, çok düzgün olarak işlenmiş taşlarla örülü bir beden duvarı ön cephesinde tuğla ile örülü bir kemer bulunmaktadır.Taş duvar ve tuğla kemer sıvalıdır. Fakat sıva yere dökülmüştür.Çeşmenin arka cephesindeki bir kitabe benzeri yüzey üzerinde 1946 tarihi okunmaktadır.Buna göre çeşmenin yapım tarihinin 1946 yılı olduğu anlaşılmaktadır. Bugün kemerin büyük bölümü tahrip olmuştur. Çeşmenin suyu akmamakla Gençlik Caddesi'nde yol kotunun yükselmesiyle birlikte teknesi kısmen toprağa gömülü bulunmaktadır.Tekneyi çevreleyen taşlar da tahrip olmuştur.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İstanbul II Nolu K.K.T.V.K.B.K nın 01.10.1998 Tarih ve 4935 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.