­ SARAYLI KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Saraylı Köyü Cami - Kocaeli

Adı Saraylı Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Saraylı Köyü
Adres Saraylı Köyü/Gölcük
Vakfiye
Genel Tanım Saraylı köyünün merkezinde tescili önerilen çınar ağacının arkasında bulunan kare planlı tek mekanlı cami giriş kapısında ki ahşap tezyinat ve minberindeki ahşap tezyinat ile doğu ve güneydeki pencere vitrayları ile önem arz eden bir yapıdır.2 kanatlı giriş kapısı üzerinde ahşap kabartma bitkisel motifler bulunmaktadır.Saksıdan çıkan çiçek motifleri madalyon şeklinde nihayetlenmektedir.
Yapılan Onarımlar Çeşitli tarihlerde onarımlar geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tek mekanlı camiye çift kanatlı bir ahşap kapıyla girilmektedir.Kapı üzerinde saksıdan çıkan çiçek motifleri kabartma olarak işlenmiştir.Caminin içi,kubbe içi ve çevresinde kalem işi eski yazı bulunmaktadır.Doğu ve güney yönde bulunan pencere vitrayları orjinaldir.Mihrap fayanslı olup yenilenmiştir.Minber ahşap üzerinde bulunan motifler boyanarak özellikleri yitirilmiştir.
Tescil Kararı İstanbul II'nolu K.T.V.B.K'nin 18.07.1996 tarih ve 4190 sayılı kararı.