­ AKŞEHİR NASREDDİN HOCA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ | Kültür Portalı

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi - Konya

Konağı yaptıran Rüştü Bey, Akşehir müstantikidir (o dönemdeki sorgu hâkimi). İlçede kendi adına bilinen iki yapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri 1904’de yaptırılmış Rüştü Bey Hanı, diğeri I. Dünya Savaşı başlarında yapımına başlanan Rüştü Bey Konağı'dır. Rüştü Bey, aynı parsel üzerinde bulunan, babası Mustafa Ağa’ya ait evi yıktırdıktan sonra Ermeni ustalar tarafından yapımına başlanan konak, Türk ustalar tarafından tamamlanmıştır. Bodrum ve zemin kat üzerine iki katlı, ahşap taşıyıcılı, kerpiç ve taş malzemeli ikiz ev olarak planlanan yapının bir bölümünde Rüştü Bey’in oğulları, bir bölümünde kendisi oturmuştur. Tarih boyunca farklı etnik grupların bir arada yaşadığı Akşehir'de karma bir kültür dokusu görülmektedir. Bu nedenle kentin mimarî dokusunda geleneksel Türk evlerinden farklı öğelere sıkça rastlanılmaktadır. Rüştü Bey Konağında da bu karma kültürün izleri açıkça görülmektedir.

Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'nun 15.11.1985 tarih ve 1569 sayılı kararı ile tescil edilen Rüştü Bey Konağı 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış 1992 yılında onarımına başlanmıştır. Daha sonra “Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi” olarak düzenlenen Rüştü Bey Konağı özgünlüğünü günümüze kadar korumuştur. İkiz ev plan tipinde yapılan konak, bodrum ve giriş kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. Giriş katında toplam altı oda olup idarî birimlerle birlikte Etnografik ve Arkeolojik Eser Deposu da bu katta bulunmaktadır. İkinci kat Arkeolojik eserlerin sergilendiği bölümdür. Binanın her iki bölümünde üçer olmak üzere toplam altı oda bulunmaktadır. Kronolojik olarak dönemlere ayrılan odalarda eserler teşhir edilmektedir. Üçüncü kat Etnografik eserlerin sergilendiği bölümdür. Bir tarafta Nasreddin Hoca’nın fıkrasının, sıra yarenlerinin canlandırıldığı oda ile Akşehir’e ait gelin odasının sergilendiği odalar vardır. Diğer tarafta ise etnografik nitelikteki eserler sergilenmektedir. Orta salonda,13'üncü yüzyıla ait ahşap işçiliği gösteren, Seyyid Mahmud Hayrânî Türbe kapısı ve Şeyh Eyüb Türbesi’ne ait sanduka teşhir edilmektedir.

Konya Gezilecek Yerler

Müze Akşehir ilçe merkezindedir.
Akşehir/Konya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21699    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Şubat 2020 Pazartesi