­ EREĞLİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Ereğli Müzesi - Konya

Ereğli ve çevresinin tarihi ve eser zenginliği göz önüne alınarak 1967 yılında müze binasının inşasına başlanmış ve müze 1968 yılında hizmete açılmıştır. 1980 yılında onarılmış ve ayrı bir depo binası ilave edilmiştir. Tek katlı olan müze binasında Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere iki ayrı teşhir salonu bulunmaktadır. Arkeoloji Salonu'nda yaklaşık beş yüz eser beş ayrı vitrinde kronolojik sıra ile sergilenmektedir. Bir nolu vitrinde Neolitik Dönem'den Geç Hitit Dönemi'ne kadarki süreç içerisinde Ereğli ve çevresinde bulunan eserler (kaplar, taş aletler, obsidyenler, mühürler vs.) sergilenmektedir. İki nolu vitrinde Göztepe mevkiinde bulunan Göztepe tümülüsünde 1974 yılında yapılan kazılar sonunda bulunan eserler (Helenistik döneme aittir) ve Roma dönemine ait heykel parçaları, figürünler bulunmaktadır. Ayrıca çalışma konumuzu oluşturan kandiller de bu vitrinde sergilenmektedir. Üç nolu vitrinde Ereğli’ye 40 km. uzaklıktaki Oymalı yer altı şehirleri kazısında bulunan eserler, Bizans Dönemi'ne ait eserler ve cam unguantariumlar sergilenmektedir.

Arkeoloji salonundaki dördüncü vitrini ise sikke vitrini olarak düzenlenmiştir. Sikkeler dönemlerine göre ayrılarak teşhir edilmektedir. Beşinci vitrinde Ereğli ‘ye 17 kilometre uzaklıkta bir kasaba olan Zengen‘de kum ocaklarında yapılan çalışmalarda kepçeye takılarak tesadüfen bulunun mamut fosiline ait parçalar sergilenmektedir. Yaklaşık olarak yüzelli eserin sergilendiği Etnografya Salonu'nda iki vitrin bulunmaktadır. Vitrinlerde satın alma veya hibe yolu ile müzeye kazandırılmış yöresel kıyafetler, takılar, bakır tabaklar ile bir adet el yazması Kur’ân-ı Kerîm sergilenmektedir. Bahçe teşhirinde ise; mezar stelleri, sütunlar, sütun başlıkları, taş değirmenler ve küpler bulunmaktadır.

Konya Gezilecek Yerler

Müze, Ereğli ilçe merkezindedir.
İstasyon Caddesi, Sokullu Sokak Ereğli/KONYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11102    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma