­ SAHİP ATA VAKIF MÜZESİ | Kültür Portalı

Sahip Ata Vakıf Müzesi - Konya

Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1277 yılında yaptırılan külliyenin mimarı Keluk b. Abdullah’tır. Külliye yerleşim planı olarak, kuzeyde câmi, câminin mihrap duvarına bitişik inşâ edilmiş içinde Fahreddin Ali, eşi ve çocuklarının kabirleri bulunan türbe, türbenin güney duvarı bitişiğinde hânkâh, hemen yol aşırı karşısında çifte hamam yer almaktadır. Câmi, kuzeyden bir portal girişine sahiptir. Portalın sağ ve solunda altlı üstlü ikişer hücre bulunmakta, alttakiler sebil vazifesi görmektedir. Giriş kapısını çevreleyen pervazın üzerinde Besmele ve Fâtiha suresi yazılıdır. Külliyenin hânkâh (dergâh) kısmı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Sâhib Atâ Vakıf Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

Kaynak: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Medeniyetler Şehri Konya" broşüründen alınmıştır. Yayın No: 231 Baskı Tarihi: Kasım 2015

Konya Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Şehir merkezinde Atatürk Anıtı'na yakın ve Arkeoloji Müzesi'ne komşu bir konumdadır. Sahip Ata Caddesi üzerindedir.
Sahibata Caddesi Karatay/KONYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17264    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2021 Çarşamba