­ SIRÇALI MEDRESE | Kültür Portalı

Sırçalı Medrese - Konya

Sırçalı Medrese, 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından fıkıh ilmi okutulmak üzere yaptırılmıştır. “Açık Avlulu Medrese” tipinde inşa edilen yapının ana eyvanın sağında ve solunda kubbeli birer oda vardır. Bunlar klasik kışlık dershanelerdir. Yapının en süslü ve gösterişli yeri olan ana eyvan bugün oldukça sağlam durumdadır. Yalnız eyvan kemerinin yere kadar olan altıgen çinilerle eyvanın üst kısmındaki çiniler büyük ölçüde dökülmüş ve bozulmuştur. Eyvan üç basamakla avludan ayrılmaktadır. Cephesi çeşitli şekillerde ve görünüşlerde çinilerle ve âyetlerle bezelidir. Kemer içinde yer alan altıgenin ortasındaki mimarî kitabede Medreseyi Tuslu Mehmed Usta’nın yaptığı yazılıdır. Yazı bordürleri eyvanın cephesini çepeçevre dolaşmaktadır. Eyvanın güney duvarında çinileri dökülmüş mihrap bulunmaktadır. Sırçalı Medrese çinileri çini sanatı bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Sırçalı Medrese’nin üst katı hâlen Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce kullanılmakta, alt kattaki bir bölümde vakfiyesine uygun olarak “Fıkıh Sohbetleri” gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Medeniyetler Şehri Konya" broşüründen alınmıştır. Yayın No: 231 Baskı Tarihi: Kasım 2015

Konya Gezilecek Yerler

Medrese
Şehir merkezindedir.
Alâeddin Tepesi Karşısı, Sırçalı Medrese Caddesi/Konya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 31181    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2021 Salı