­ ESKİ MALATYA ŞEHİR SURLARI | Kültür Portalı

Eski Malatya Şehir Surları - Malatya

İlk surların yapımına Titus Dönemi'nde başlanmıştır. Constans I (363) yapıyı sürdürmüş ve Justinianus (532) yapım işini sonuçlandırmıştır. Bir zamanlar Melitene şehrini dış etkenlere karşı koruyan surlar günümüzde oldukça harap vaziyettedir. MS. I. yüzyılın sonlarına doğru Roma İmparatoru Titus zamanında Lejyon Karargâhının (XII. Lejyon) inşası ile başlayan sur inşaatı Traianus tarafından genişletilerek devam ettirilmiştir. Constans I Dönemi'nde surun yapımını hızlandırmış, Justinianus zamanında en son şeklini almıştır. Beşgen bir plan üzerine kurulmuş olan sur oldukça harap durumdadır. Ayakta kalan parçalardaki yapı tekniği; duvarların iç ve dış yüzü düzgün iri boyutlu taşlarla kaplanmış olup düz taşlar arası moloz taşlarla doldurularak, harç ile kaynaştırılmıştır. Sonradan yapılan tamirlerde zarar gören kısımlar kesme taşlarla takviye edilmiştir. Kayıtlara göre surun 95 burcu ve 11 kapısı olduğu anlaşılmaktadır. Kalenin sur hendeği 1060’da genişletilmiş, 18 Eylül 1102’de Danişmentli Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından ele geçirilen şehrin surları yeniden onarılmıştır. Evliya Çelebi, kale hakkında Seyahatname’sinde bilgi vermekte ve buradan bahsetmektedir.

Kaynak: TC. Malatya Valiliği(2014), Malatya Kültür Envanteri, Malatya Ofis Matbaacılık Tic.Ltd.Şti.

Malatya Gezilecek Yerler

Kale
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Meydanbaşı mahallesi Eski Malatya (Battalgazi)/MALATYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12543    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2021 Perşembe