­ GÜMRÜKÇÜ OSMAN PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Gümrükçü Osman Paşa Camii - Malatya

Cami, Arapgir ilçesi Osmanpaşa Mahallesi’nde yer alır. Cami duvarları üzerinde Hicri 1209, 1228 ve 1229 tarihlerine ait üç ayrı kitabe bulunmaktadır. Tek minareli, tek kubbesi olan tipik bir Osmanlı Dönemi yapıtıdır. Camiye dış avlu kapısından girilir. Caminin dış duvarlarının tümü yontu kesme taştan örülmüştür. Caminin yan duvarları kalın payandalarla takviye edilmiştir. Yan duvarlarda üçer, ön ve arka duvarlarda ikişer pencere vardır. Caminin son cemaat yeri ise tamamen ahşaptan inşa edilmiştir. Son cemaat yerinin tavanını sekiz sütun taşır ve mekânı sekiz bölüme ayırır. Her bölüm geometrik desenlerle tezyin edilmiştir. Ana mekâna son cemaat yerini ortalayan bir kapıdan girilir. Asıl mekân kare olup, kubbesi oldukça yüksek tutulmuştur. Adı geçen bölümlerde zengin kalem işçiliği görülür.

Kaynak: Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset

Malatya Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Eskişehir Mah. Arapgir Malatya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6645    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Haziran 2021 Salı